Sunday, June 6, 2010

Lasagna bolognese

Продукти:


500 грама кайма
1 литър доматено пюре
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. босилек
2,3 листа див чесън
1 стрък лук
1 морков
1 ч.л. розмарин
1 ч.л. риган
1 ч.л. естрагон
1 ч.л. магданоз
9 кори за лазаня
1 пакетче пармезан (за поръсване)

Каймата се омесва със всичките подправки, които предварително са смлени на кухненския робот. Изсипва се в тиган с половин чаша вода и се задушава на бавен огън 15-тина минути (или докато се сготви). После се изсипва доматения сос и се бърка още 15-тина минути. След като сосът е сготвен се изсипва част от него (да покрие дъното на съда и после ред кори и така се редуват, като се завършва с кори. Пече се 30 минути на 180 С, завито с фолио, после се маха фолиото, поръсва се с пармезан и се пече, докато се разтопи сиренето.


Ingredients:

500 gr minced meat (it's better if its mix 1/2 pork+1/2 veal)
1 liter tomato puree
2,3 leaves wild garlic or 1 clove
1 tsp thyme
1 tsp basil
1 onion stalk
1 carrot
1 tsp rosemary
1 tsp oregano
1 tsp tarragon
1 tsp parsley
9 lasagna sheets
50 gr Parmesan cheese
1/2 cup of water

Place the lasagna sheets in a bowl and cover with warm water.
Put all the spice in the kitchen robot and mix very well. Then mix with the meat.
Pour everything in a large pan and add the water. Cook until done, approximately 15 mins. Pour the tomato puree and leave for another 15 mins. Stir meanwhile.
When the sauce is ready pour enough amount to cover the bottom of the lasagna oven dish. Take the lasagna sheets and remove the water. Add lasagna sheets on top of the sauce and repeat, finish with lasagna sheets on top. Cover with kitchen foil and bake for 30 mins at 180 C.
Remove the foil and put the Parmesan cheese on top, bake for few more mins, until the cheese melts.





Bon Appétit!


Крем Брюле / Crème Brûlée

Продукти:

2 ч.ч. сметана (36%-40% масленост)
1/2 ч.л. ванилова есенция
6 бр. жълтъци
1/2 ч.ч. кафява захар 
около 8-10 порции

Жълтъците се разбиват със захарта. Сметаната се загрява до малко преди да почне да къкри (ако започне да къкри се оставя да изстине за 1 минута. Сметаната се добавя лъжица по лъжица към жълтъците при постоянно разбъркване - по този начин жълтъците няма да се пресекат от топлината. Когато 1/4 от сметана е добавена към жълтъците, те се изсипват в сметаната и се разбъркват добре. Сместа се минава през фино сито за да се отделят всякакви останали бучици и след това се добавя ваниловата есенция и отново се разбърква. Сместа се разпределя в огнеупорни формички, които се слагат в тава. В тавата се изсипва вряща вода, така че водата да стига до половината на формичките. Тавата се слага за 1 час в предварително загрята до 120 С фурна. Кремът е перфектно опечен когато по краищата на формичките е стегнат, а в центъра е мек (като желе). Това най-лесно се проверява като формичката се хване и се разклати леко - ако целият се клати, значи му трябва още време във фурната. Когато кремът е готов се слага да се изстуди на стайна температура. Когато се изстуди, формичките се увиват в найлоново фолио и се оставят в хладилник за минимум 8 часа. 1 час преди сервиране, формичките се изваждат от хладилника, фолиото се маха и се изчистват от влагата върху крема. Кремовете се поръсват с кафява захар равномерно и захарта се загрява с кухненска горелка докато почне да бълбука и придобие приятен кафяв цвят (внимавайте да не подпалите кухненския си плот, може да се сложи алуминиево под формичката за да се предпази плота). Захарта може да се карамелизира и под предварително загрят до максимална температура грил.
След тази процедура, формичките отново се поставят за 45 минути в хладилник.

Индийски бонбони Ладу

Продукти:


• 2 ч.ч. нахутено брашно
• 1/2 ч.ч. масло 
• 1 ½ ч.ч. кафява захар
• 1 супена лъжица смлени ядки (кашу, фъстъци, бадеми или други)


На много слаб огън лекичко разтопявате масълцето. За разлика от другите животински мазнини кравето масло не вреди, защото се усвоява по-лесно и дори помага за обмяната на веществата. 
Не трябва да го загрявате много, а само докато се разтопи, така че да може да се смеси с брашното. Без да засилвате огъня, бавно добавяте брашънцето и бъркате. Продължавайте да бъркате, докато започне да ви мирише на вкусно. Все още сместа не е готова, но я свалете от котлона и изчакайте да изстине. Сместа леко започва да се втвърдява.
Захарта не трябва да се загрява, затова я добавяме после. Така тя запазва всичките си ценни свойства и се усвоява по-лесно от организма. Тя в последствие леко ще хруска, когато хапваме бонбоните. Добавяме и ядките.
Сместа вече трябва да е готова. Ако ви се струва прекалено мека, за да можете да оформите топчета, добавете още малко брашно. С ръце направете топчета с големината на орех. Можете да оваляте бонбоните в кокосово брашно, какао, кафява захар или друго, каквото се сетите.