Tuesday, June 8, 2010

Содени питки със сиренце / Baking soda cakes

Продукти:

3 чаши брашно (може и пълнозърнесто, или комбинация 2:1 чаши в полза на пълнозърнестото)
1/2 ч.л. сол
2 чаши натрошено сирене
1 чаша кисело мляко
1 ч.л. сода в киселото мляко
Може да се добави някяква подправка по желание - босилек, черен пипер
Настърган кашкавал или пармезан за поръсване


Замесва се меко тесто. Оформят се 8 топчета, които се разстилат и се пълнят със сиренцето и подправките, после се завиват отново. Нареждат се в тавичка намазана с масло или върху кухненска хартия за печене и се слагат във фурната. По желание може да се сложи бучка масълце върху всяка питка или настърган кашкавал. Пекат се около 20-25 мин. на 170 С, до зачервяване.



Ingredients:

3 cups flour (you may use whole grain, or a combination of white and whole grain - 2:1)
1 / 2 tsp salt
2 cups crumbled cheese
1 cup yogurt
1 tsp baking soda mixed in the yoghurt
You can add optional seasoning - basil, black pepper, etc.
Shredded yellow cheese or Parmesan cheese for sprinkling


Soft dough is kneaded. Divide the dough into 8 equal pieces and fill with cheese and spices, then fold to form a ball. Optionally, put small piece of butter or shredded yellow cheese on top of every cake. Put the cakes on oiled baking dish or on kitchen paper and bake in the oven for about 20-25 min to 170 C.