Tuesday, October 5, 2010

Винен кебап

Продукти:


• Бут от телешко, агнешко месо, или друго месо по избор - 1 кг. или 1/2 (за 2,3 човека)
• За маринатата - 2 лимона и малко соев сос, млян черен пипер и розмарин
• 1 глава лук
 Червен пипер - 1 ч. лъжичка
• Черен пипер на зърна - 10-15 зърна
 Дафинов лист
• Червено вино - 1 чаена чаша
• Моркови - 3 броя
• Гъби - 250-300 грама
• Тиквички - 2 малки или 1 голяма
• Патладжан - 2 малки или 1 голям
 Домати сушени - 4-5 броя
• Домати сурови - 1-2 броя



Оригиналната рецепта предлага да се ползва свинско месо, но аз ви препоръчвам да ползвате телешко или агнешко и по-специално бут, който така или иначе е най-вкусен готвен на манджа. Предварително отстранете тлъститните на месото с остър нож. Нарежете на парчета и залейте с предварително приготвена марината, съдържаща сок от 2 лимона и около 100 грама соев сос, смесени с розмарин и черен пипер от мелничка. Обръкайте добре парчетата месо с маринатата и оставете за поне 5 часа да киснат заедно. Целта на маринатата е да направи месото по-крехко и по-ароматно. След като месото престои в марината нужните часове, можем да пристъпим към готвенето на мандждата.
Нарежет 1 голяма глава лук на кръгчета и поставете в тенджерка с малко вода. Нека лукът се свари за не повече от 15 минути, само с вода. Правя тази процедура за да изкарам от лука веществата, които дразнят стомаха и създават киселини. В същото време варенето не е твърде дълго за да изгуби лукът напълно вкуса си. След като лукът е полусварен го прецеждаме на гевгир и изхвърляме водата, в която е бил варен лукът. 
Вземаме по-голяма тенджера и поставяме вътре изцедения полусварен лук и парчетата месо. Доливаме с вода (препоръчвам ви да ползвате изворна вода) и варим около 15 минути. Добавяме 1 лъжичка червен пипер и продължаваме да варим още около 20-25 минути, докато месото започне да омеква. Слагаме 4-5 дафинови листа, зърната черен пипер и 1 чаена чаша червено вино. Ястието се вари докато стане готово, препоръчваме на бавен огън. Ястието е готово когато месото се разкъсва лесно с вилица. След като отстраните от огъня оставя да добавите свежо доматено пюре. Последното се приготвя като 1 или 2 домата се нарязват на дребно и се смесват с нарязани на дребно 4-5 сушени домата. Пасират се заедно в кълцаща машинка докато станат на пюре. Добавяме доматеното пюре накрая на готвенето, след като ястието е махнато от огъня.
Ето защо правим зеленчуков микс на пара от моркови, гъби, тиквичи и патладжани, нарязани на кубчета. Препоръчваме зеленчуковият микс да бъде приготвен на пара. Готовият зеленчуков микс се залива с винената яхния и се консумират заедно.