Friday, December 24, 2010

Almond Laces


Ingredients:

Makes 30
4 tablespoons unsalted butter
2 tablespoons heavy cream
1 tablespoon orange liqueur
3/4 cup whole unblanched almonds, ground medium fine
1 tablespoon all-purpose flour
1/2 cup sugar

Heat oven to 180 C degrees. Line a baking sheet with parchment. In a small saucepan over medium heat, combine butter, cream, and orange liqueur. When butter has melted, stir in remaining ingredients with a wooden spoon. Cook until gently bubbling, 2 to 3 minutes. Remove from heat, and keep warm.
Place 5 half teaspoons of batter on prepared baking sheet (this is as many as you can mold while hot). Bake until lightly browned and crisp, 6 to 7 minutes.
Remove from oven, and let sit for 1 to 2 minutes. Working quickly, lay each cookie over a cone-shaped object (we used a water-cooler cup), pressing edges together. Alternatively, roll cookies around the handle of a wooden spoon, pressing the edges together to form a cylinder. Continue baking and forming cookies until batter is used up. Place cookies on a wire rack to cool.

Жито

Продукти:

400 гр жито
орехи
кора от портокал
1 ванилия (есенция)
сушени плодове по избор (банани, стафиди, сливи)
10 натрошени обикновени бисквити
захар/мед (на вкус)

Житото се измива и се слага в тенджера, долива се вода, да покрие 3 пръста над житото. 
Когато заври се намалява силата на огъня и се вари 20 мин. Увива се с одеяло и се оставя да престои 5-6 часа (една нощ). 
Излива водата, ако е останала в тенджерата и се разстила върху кърпа да се засуши 2-3 часа. Слага се в тава и се поръсва с останалите съставки, като последни се добавят бисквитите, за да не омекнат.