Friday, December 3, 2010

Яйца по панагюрски

Продукти:

6 яйца
1 чаена лъжица оцет
400 гр. кисело мляко
1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно или счукани в хаванче
4-5 стръка пресен магданоз, нарязан на ситно
100 гр. сирене
50 мл. олио
1 чаена лъжица червен пипер
сол и черен пипер



Киселото мляко се смесва с чесъна, сол, черен пипер и по желание с нарязан пресен магданоз. Разпределя се в две чинии.
Средно голяма тенджера се напълва до 2/3 с вода. Слага се на умерен огън и се оставя да заври. Добавя се малко сол и оцета. Яйцата се счупват и от ниско се пускат във врящата вода. Варят се докато белтъкът стегне – около 4-5 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се подреждат върху киселото мляко.
Върху яйцата се натрошава сиренето. (Може сиренето предварително да се смеси с киселото мляко.)
В малка тенджерка се загрява олиото. Когато е добре нагрято се добавя червения пипер и веднага се маха от огъня. С врялото олио се заливат яйцата.