Wednesday, October 6, 2010

Овесени бисквити

Продукти:

• 1 чаена чаша орехи
• ¾ чаша вода
• 1 ч.ч. кафява захар
• 1 с. л. (с връх) ленено семе
• 1 ванилия
• ¾ ч.ч. ръжено брашно
• ½ ч.л. сода бикарбонат
• ½ ч.л. сол
• ½ ч.л. канела
• 3 ч.ч. пълнозърнести овесени ядки

Смиламе орехите и овеса с кухненския робот на ситно. Орехите използваме, за да осигурим необходимата мазнина на бисквитките.
Отделно, с шейкър-каната, разбиваме лененото семе с 3-4 с.л. вода, така че да се получи гъста почти еднородна каша. Това замества яйцето от стандартните рецепти. 
Добавяме „яйцето” към орехите и овеса и разбих. Останалите съставки добавяме една по една като разбиваме търпеливо. Получава се почти суха смес. 
Бавно добавяме водата, разбивайки, докато се получи лепкаво тесто. Не течно, но не и достатъчно твърдо, за да се омеси. 
Фурната трябва да бъде загрята до 180° С и през това време посипваме на дъното на три тавички съвсем мъничко брашно. По-удобно е да се постели на бисквитките хартия за печене, ако имате такава.
Със супена лъжица изгребвате топчета колкото орех и поставяте в тавичките на разстояние около 4 см. едно от друго.
С навлажнена ръка заглаждаме отгоре и оформяме бисквити с различни форми. 
Пекат се точно за по 17 мин. на всяка тава. Нито повече нито по-малко. Ако извадите малко по-рано няма да са хрускави. Ако закъснеете, започват веднага да загарят. 
След като извадите опечените бисквитки, изчакайте да изстинат за около 10 мин. 
Отлепете внимателно всяка бисквитка от тавичката. Отлепват се много добре, стига да сте наистина внимателни. 

No comments:

Post a Comment