Thursday, June 10, 2010

Сладкиш с плодове (постен и без глутен)/ Fruit cake (vegan)

Продукти:



3-4 едри фурми или 5-6 по-малки
По равно количество:
1 шепа черни стафиди
1 шепа бели стафиди (едри)
7-8 сушени кайсии, без да са обработвани със сяра
1 шепа ядки, за предпочитане орехи или бадеми
около 100 грама чреши, без костилките, за предпочитане пресни, може и коктейлни
7-8 сушени сини сливи, без костилки
1 с.л. царевично брашно
1 с.л. соево брашно
1/2 чаша оризово брашно
500 мл гореща вода

Подправки:

1/2 лъжичка сода
2 ч.л. ванилия
1/2 лъжичка канела
1 лъжичка бакпулвер
на върха на лъжичката и по равни количества:*много внимавайте с количествата, защото всички добавки имат силен вкус и ако се сложи много повече, ще се измени вкуса
кардамон
карамфил
кориандър
индийско орехче
черен смлян пипер, може и микс от различни пипери

В голяма купа се изсипват всичките плодове и ядките (може предварително да се минат на кухненския робот, но на слаба степен, не да станат на пюре, а просто леко да се пасират, на по-дребни парчета). Заливат се с водичката и се оставят накиснати за 15-тина минути. После се отлива 3/4 от водата и се добавят всички подправки, разбърква се добре и се слагат и останалите продукти. Трябва да получите водниста каша с кафеникав цвят, не се притеснявайте, ако е ви се вижда течна.
Изсипете сместа в предварително намазнена формичка за кекс и печете на 180 С около 25-30 минути, не отваряйте фурната междувременно.



Ingredients: 

1 handful Sultanas
1 handful Raisins
7-8 unsulphured apricots
3-4 big Dates, or 7-8 small
100 gr fresh cherries, pitted or Glazed Cherries (halved)
½ cup Rice Flour
1/2 Tbsp Cornflour (cornstarch)
1 Tbsp Soya Flour
500ml Hot water

Spice:

Equal amounts, but careful not exceeding: Pinch of mixed pepper (or black), clove, coriander, nutmeg
1 tsp Cinnamon
1 tsp Baking Powder
1/2 tsp Bicarbonate of soda
1-2 tsp Vanilla essence

Place all of the dried fruit into a bowl. Pour over the hot water and leave to soak for 10 minutes. Place all of the dried ingredients into a large mixing bowl. Add the cherries, vanilla essence and dried fruit mix lightly. Add approximately half of the hot water you soaked the fruit in to the mixing bowl, only add a little at a time so you do not add too much water.
Pour into a greased and floured square baking tin.
Bake in a hot oven at 180 C for 25-30 minutes or until a skewer comes out clean and the cake is bouncy to the touch. Do not open the oven door while baking.
Leave the cooked cake in the tray for a few minutes then turn out to cool on a rack.


No comments:

Post a Comment