Wednesday, October 6, 2010

On Fire

http://homepage.eircom.net/~sebulbac/burton/stickboy.html

Овесени бисквити

Продукти:

• 1 чаена чаша орехи
• ¾ чаша вода
• 1 ч.ч. кафява захар
• 1 с. л. (с връх) ленено семе
• 1 ванилия
• ¾ ч.ч. ръжено брашно
• ½ ч.л. сода бикарбонат
• ½ ч.л. сол
• ½ ч.л. канела
• 3 ч.ч. пълнозърнести овесени ядки

Смиламе орехите и овеса с кухненския робот на ситно. Орехите използваме, за да осигурим необходимата мазнина на бисквитките.
Отделно, с шейкър-каната, разбиваме лененото семе с 3-4 с.л. вода, така че да се получи гъста почти еднородна каша. Това замества яйцето от стандартните рецепти. 
Добавяме „яйцето” към орехите и овеса и разбих. Останалите съставки добавяме една по една като разбиваме търпеливо. Получава се почти суха смес. 
Бавно добавяме водата, разбивайки, докато се получи лепкаво тесто. Не течно, но не и достатъчно твърдо, за да се омеси. 
Фурната трябва да бъде загрята до 180° С и през това време посипваме на дъното на три тавички съвсем мъничко брашно. По-удобно е да се постели на бисквитките хартия за печене, ако имате такава.
Със супена лъжица изгребвате топчета колкото орех и поставяте в тавичките на разстояние около 4 см. едно от друго.
С навлажнена ръка заглаждаме отгоре и оформяме бисквити с различни форми. 
Пекат се точно за по 17 мин. на всяка тава. Нито повече нито по-малко. Ако извадите малко по-рано няма да са хрускави. Ако закъснеете, започват веднага да загарят. 
След като извадите опечените бисквитки, изчакайте да изстинат за около 10 мин. 
Отлепете внимателно всяка бисквитка от тавичката. Отлепват се много добре, стига да сте наистина внимателни. 

Картофи с розмарин


Продукти:

1 кг картофи
3 с.л. зехтин
сок на 1/2 лимон

1 с.л. мед
1 с.л. пресен розмарин, начупен Θ
6-8 скилидки чесън, небелен Θ

Загрейте фурната на 200º С. Обелете картофите и ги нарежете на едро. После ги покрийте с вода в тенджера докато заври водата. Оставете ги да поседят във врялата вода 2-3 минути, и ги изцедете. В тавичка или иенски съд сложете – зехтина, лимоновия сок, розмарина, чесъна(цели скилидки) и малко сол/пипер. Добавете и картофите и ги оставете да попият от подправките за 10тина минути. Намажете с мед и печете 20-30 минути, като разбърквате периодично, докато не станат кафеникави.

Lentil and spinach soup

Ingredients:




Gently saute the onion and garlic in the oil until caramelized. This can take up to 20 minutes, so don't rush this step and don't burn the onion.
Then add all the other ingredients, except the salt and pepper, stir to mixBring to boil, then gently simmer until the soup develops a glossy sheen. This part is hard to describe but you know when it has reached this stage because it develops a 'cooked' look and the watery consistency vanishes.
I think the length of time this stage takes depends on the lentils and perhaps how old they are. I've found generally about 1 hour to 1½ hours is about right, but if you cook it longer, it won't harm the finished product.
Add salt and pepper to taste towards the end of the cooking period. I've heard that adding the salt at the beginning can make the lentils tough and difficult to cook.
Serve with a dash of Yoghurt and Pita bread or toast, if desired.

Roasted Beeroots with Rosemary



Servings = 4 | Serving size =about one cup
Cooking Time = 30 Minutes
This recipe can be multiplied by 3.
This recipe is as good cold as it is hot (maybe better) and will keep in the refrigerator for about 48 hours.


Ingredients:


1 small white onion (diced)
1 tsp olive oil
1 kg beetroots (peeled and cut into 1 cm cubes)
1/4 tsp salt
fresh ground black pepper
1 tbsp fresh rosemary (or 1 tsp. dried)
2 tsp olive oil

Place a large skillet in the oven and preheat the oven to 150 C.
When the oven is hot add the teaspoon of olive oil to the pan with the onions. Stir well and return the pan to the oven. Stir the onions about every 5 minutes.
After 10 minutes add the beetroots and stir well. Increase the temperature of the oven to 180 C. Stir the beetroots every 5 - 7 minutes. It will take about 40 minutes for them cook. They are done when the yams are tender but not mushy. About 10 minutes before the beetroots are done (when they have begun to soften) add the rosemary. Remove from the oven and place in a large bowl. Stir in the 2 teaspoons olive oil and serve (or chill).